Indian Geography-General Knowledge Questions and Answers

1. Which major latitude passes at the south of the southernmost point of peninsular  India, that is kanyakumari?
     Ans : Equator 

2. The pass located at the southern end of the Nilgiri Hills in south India is called?
    Ans : Palghat gap


3. Singhbhum and Hazaribagh in Jharkhand are famous for reserve of particular non-ferrous mineral. Identify the mineral?
    Ans : copper


4. In which river in India the Salal project is constructed on?
    Ans : Chenab


5. The percentage of earth surface covered by India is?
    Ans : 2.4%


6. The India's higest annual rainfall is reported at ?
    Ans : Mawsynram, Meghalaya

7. Which authority in India is reported responsible for the set up the refineries Mathura, Digboi and Panipat?
   Ans : Indian Oil Corporation Ltd.

8. Who is known as "Father of white Revolution" in India?
    Ans : V. Kurien


9. The Radcliffe line is boundary between?
    Ans : India and Pakistan


10. Identify the Gulf that has a potential for harnessing of tidal energy in India?
     Ans : Gulf of Cambay


11. The state having largest area of forest cover in India is ?
      Ans : Madhya Pradesh 


12. Which year is called a Great Divide in the demographic history in India?
      Ans : 1921


13.Which is the only state in India that produces saffron?
     Ans : Jammu and Kashmir


14. Three important rivers of the India subcontinent have their sources near the Mansarover Lake in the Great Himalayas.
      Ans : Brahmaputra, Indus and Sutlej


15. The zonal soil type pf penisular India belongs to ?
      Ans : Red soil

16. Which food grain crop is occupied the largest part of the cropped area in India?
     Ans : Rice 

17. The number of major languages, recognized in the Indian Union as official language, are
     Ans : 22
 

18. Which state in India has the largest number of district?
      Ans : Uttar Pradesh


19. The oldest rocks in India are reported from
      Ans : Dharwar region, Karnataka

20.which atomic power station in India is built completely indigenously?
      Ans : Kalpakkam